Hoe stel ik Gesprekken (Conversations) in?

Gesprekken (Conversations) is beschikbaar voor ieder type abonnement en kan aangekocht worden als een add-on op je account. Heb je nog geen proefaccount Gesprekken? Vraag dan eerst je trial aan!

Gesprekken is een nieuwe mogelijkheid binnen de software om het bereik van het platform naast de huidige mogelijkheden van e-mail en SMS nog verder uit te breiden. Deze add-on maakt het mogelijk om in één inbox je chatberichten en binnenkomende e-mails te beheren. Door het samenkomen van deze interacties is een snellere, gerichtere en meer gepersonaliseerde berichtgeving mogelijk naar je leads en klanten.

Gesprekken configureren

Het aantal seats dat je afneemt bepaalt hoeveel de add-on je zal kosten. Dit is dus een aankoop die je kunt doen bovenop de kosten die je voor het MailBlue abonnement betaald.

Let op dat enkel gebruikers die een seat toegekend krijgen de toegang krijgen om de add-on Gesprekken te kunnen gebruiken. Je kunt wanneer gewenst seats toevoegen of verwijderen bij gebruikers.

Nadat je seats aangekocht hebt, zul je naar de eerste stap van de configuratie van Gesprekken geleid worden:
1. Klik op de drop-down "Team" en selecteer welke team de add-on Gesprekken gaat gebruiken. Je kunt selecteren of je gehele team toegang krijgt of je kunt de toegang eerst nog limiteren tot jezelf. Er zit een limiet op het totaal af te nemen seats van 20; als je meer dan 20 gebruikers in je account hebt, zullen de laatst toegevoegde 20 gebruikers de toegang krijgen
2. Zet de desktop notificatie toggle 'AAN' om desktop notificaties te kunnen ontvangen. Wanneer deze op 'AAN' staat, zul je iedere keer als er een nieuw bericht binnenkomt van een bezoeker op je site een notificatie daarvan op je desktop krijgen. Om de notificaties te kunnen ontvangen dient Gesprekken wel open te staan in een tabblad in je browser. Het ontvangen van deze notificaties kun je ieder moment weer uitschakelen indien gewenst.
3. Zet de audio notificatie toggle 'AAN' als je audio notificaties wenst te ontvangen. Er zal bij een nieuw berichtje van een bezoeker op je site dan een geluid hoorbaar zijn. Ook deze notificatie kun je ieder gewenst moment weer uitschakelen.
4. Klik op de 'Volgende: chat uiterlijk' button om verder te kunnen met de configuratie van de chat widget

Chat widget configureren

In deze sectie kun je de chatbox configureren. Je kunt het uiterlijk van de widget aanpassen zodat dit matcht met de branding van je bedrijf. In de proefperiode is het niet mogelijk om te ActiveCampaign branding van de chatwidget aan te passen. Zodra je seats koopt heb je de mogelijkheid om de ActiveCampaign branding uit te schakelen.

1. Typ je bedrijfsnaam of welkomstbericht in onder het veld 'Kop'. Dit zal zichtbaar zijn bovenaan de chat widget wanneer deze geopend wordt door een bezoeker op je site. Je kunt hier bijvoorbeeld 'Chat met ons' noteren.
2. Typ een korte beschrijving in het veld 'beschrijving', wat zichtbaar zal zijn vlak onder de kop die je zojuist meegegeven hebt. Dit is optioneel. Hier zou je bijvoorbeeld ook kunnen noteren: 'Waarmee kan ik je helpen?'
3. Plak de URL van het bedrijfslogo wat je online hebt staan onder het kopje 'Logo'
4. Bij 'Merkkleur' selecteer je de kleur met je cursor of typ je de hex code in van de kleur die je wenst te gebruiken voor de chat widget
5. Onder het kopje 'Chatpositie' selecteer je of je de chat widget links of rechts op je website weer wilt geven
6. Klik op 'Volgende: Automatisch antwoord' om naar de auto-reply en e-mail configuratie te gaan

Configureren van auto-reply berichten, e-mail formulier en follow-up berichtgeving

In deze sectie kun je automatische berichtgeving instellen, een e-mail formulier binnen de chat widget toevoegen en een follow-up bericht laten versturen in de chat.

Auto-reply bericht
Het auto-reply bericht zal verschijnen in de chat widget zodra de bezoeker een chatbericht indient. Dit staat standaard 'aan' binnen het account. Je kunt dit ieder moment uitschakelen door bij Instellingen de toggle 'uit' te zetten. Typ het automatisch antwoord in dat je wilt dat bezoekers direct in de widget te zien krijgen.

Je kunt het automatisch antwoord zien als een mogelijkheid om informatie te verzamelen van je bezoekers om op te volgen als je niet direct in de mogelijkheid bent te reageren op hun bericht. Met het automatisch antwoord zal geen enkele bezoeker met hun vraag achtergebleven raken als je niet direct met hen de interactie aan kunt gaan.

E-mail formulier
Het e-mail formulier zal in de chat widget verschijnen nadat het automatisch antwoord verschenen is. Ook deze functie staat standaard 'aan', wat je op ieder gewenst moment via Instellingen 'uit' kunt zetten via de toggle. Je kunt dit formulier waarin contacten hun mailadres achterlaten niet zelf vormgeven.

Als een bezoeker het e-mailadres invult zal deze ook als een contact aangemaakt worden in je MailBlue account. Vanuit hier kun je ze in automations toevoegen waarbinnen je o.a. tags, notities, taken en deals toe kunt voegen. Indien een e-mailadres al bekend is in je account zal er geen dubbel contact aangemaakt worden. Let op: de e-mailadressen die verzameld worden via dit chat formulier gelden niet als inschrijvingen aangezien de contacten hier niet expliciet aangegeven hebben marketingberichten van je te willen ontvangen. Als je een bezoeker wilt uitnodigen om zich in te schrijven op een lijst om marketingberichten te ontvangen, kun je een link toevoegen naar dit formulier in je follow-up chatbericht (zie toelichting hier onder) of je kunt ze een e-mail versturen vanuit je eigen mailprovider met daarin de link naar het formulier.

Follow-up bericht
Het opvolgbericht zal verschijnen in de chat widget nadat een bezoeker het e-mail formulier invult. Ook deze functie staat standaard 'aan' en kun je ieder gewenst moment weer uitschakelen door bij Instellingen de toggle op 'uit' te zetten.

Om het bericht te personaliseren kun je jouw gewenst tekst intypen. Je kunt dit follow-up bericht bijvoorbeeld gebruiken om bezoeker uit te nodigen zich in te schrijven op je lijst door een link hierin te delen naar je inschrijfformulier. Ook kun je bijvoorbeeld linkjes toevoegen naar een help omgeving met artikelen en/of de FAQ (veelgestelde vragen) op je website.

Als je eenmaal tevreden bent met de configuratie op deze pagina, klik je op 'Volgende: Installatiecode'.

De chat widget installeren op je website

Om de chat widget weer te kunnen geven op je site, dien je jouw domein(en) op de witte lijst te plaatsen en de widget code te installeren op je website.

Domein op de vertrouwde lijst plaatsen

Iedere domein en/of subdomein waar je de widget op weer wilt laten geven, dien je op de witte lijst te plaatsen. Met het toevoegen van deze domeinen wordt site tracking hier ook meteen ingeschakeld. Als je geen domein op de witte lijst plaatst, zal de widget niet weergegeven worden (ook niet als je de code geïnstalleerd hebt op je site).

Om je domein op de witte/vertrouwde lijst te plaatsen voer je de website URL in en klik je vervolgens op 'Toevoegen'. De ingegeven domeinnamen verschijnen vervolgens in de box daar boven:

Je kunt ervoor kiezen om het volgende op de vertrouwde lijst te plaatsen:
1. Alle websitepagina's: Als je een vinkje plaatst voor deze checkbox, zullen alle pagina's op de URL die je ingeeft de Gesprekken chat widget tonen. Dit zal geen subdomeinen toevoegen, die dien je apart nog op de witte lijst te plaatsen. Voorbeeld: als je 'mijnsite.nl' op de vertrouwde lijst plaatst, zullen alle pagina's die 'mijnsite.nl' bevatten de chat widget tonen. Als je ook nog een subdomein hebt; 'help.mijnsite.nl', dien je dit apart nog in te geven als website URL.
2. Alleen op deze pagina: indien je de checbox voor 'Inclusief alle websitepagina's' niet aanvinkt, zal enkel de URL die je ingeeft de chat widget tonen. Je kunt zoveel URL's toevoegen als je wilt.
3. Wildcard URLs: Een wildcard URL gebruikt het *-symbool om te indiceren dat "iedere pagina met dit pad" de chat widget mag tonen. Voorbeeld: indien je 'mijnsite/about/*' op de vertrouwde lijst plaatst dan zal de chat zichtbaar zijn op alle pagina's die beginnen met 'mijnsite.nl/about/' Je kunt zo ook domeinen op de lijst plaatsen met een wildcard in het midden van de URL. Zo zou je bijvoorbeeld 'mijnsite.nl/*/test.nl' op de witte lijst kunnen plaatsen.

Chat widget code

De box onder 'Traceercode' bevat javascript en dien je op de footer van je website toe te voegen. Als je momenteel reeds een tracking code geïnstalleerd hebt dien je dit te vervangen door de widget code op alle pagina's waar je deze wilt laten tonen. Deze nieuwe code zal tevens ieder websitebezoek volgen met site tracking. Je kun de traceercode dus kopiëren en plakken op de footer van je site. Heb je WordPress dan kun je gebruik maken van de ActiveCampaign plugin. Ga naar de ActiveCampaign plugin op je WordPress site en maak een upgrade naar de huidige versie (7.1) om de chat widget toe te kunnen laten voegen op je site. Deze plugin laat je eenvoudig formulieren toevoegen, traceert paginabezoeken én voegt de Gesprekken chat widget toe aan je site.

Als je hiermee klaar bent klik je op de 'Volgende: Testen en openen' knop.

Test en open de Gesprekken chat widget

Op de laatste pagina krijg je de kans om een preview te zien en de chat widget te testen op de domeinen die je op de vertrouwde lijst geplaatst hebt door op de linkjes te klikken. Ook kun je de binnenkomende berichten kun je zien in je Gesprekken Inbox in MailBlue. Als je eenmaal klaar bent om de binnenkomende chatberichten te ontvangen, klik je op de 'Lanceer Gesprekken' knop.