Hoe gebruik ik de klassieke ontwerper?

De klassieke e-mailontwerper van MailBlue maakt het mogelijk om gemakkelijk, snel en mooie custom e-mail campagnes te maken, zonder dat je kennis van codering nodig hebt. In dit helpartikel lees je alles over welke functionaliteiten er beschikbaar zijn in de klassieke e-mailontwerper.

 

Hoe maak ik een nieuwe campagne e-mail aan?

Om een nieuwe campagne e-mail aan te maken in MailBlue, kun je de volgende stappen doorlopen:

 1. Navigeer naar 'Campagnes' in het linkermenu.
 2. Klik rechts bovenin op de blauwe 'Maak een campagne' knop.e-mailontwerper-campagne-aanmaken.pngDe balk bovenin leidt je door een aantal, verplichte stappen heen.
 3. Bij 'Soort' voer je een naam in om je te helpen onthouden waar deze campagne over gaat. Alleen jij zal deze naam zien.
 4. Bij 'Lijst' selecteer je naar welke lijst je de campagne wilt versturen.
 5. Bij 'Ontwerp' kies je voor het sjabloon 'Klassieke ontwerper'.klassieke-ontwerper-kiezen.png
 6. Bij 'Samenvatting' kun je alle campagne elementen bekijken voordat je de campagne definitief verstuurt. Hier stel je ook het zichtbare e-mailonderwerp in voor je ontvangers.
 7. Bij 'Versturen' gaat de e-mail naar jouw geselecteerde lijst.


Je kunt bij de 'Klassieke ontwerper' kiezen om een 'Basis sjablonen' te gebruiken, maar je kunt ook een eigen ontwerp maken. Dit doe je door op de blauwe 'Starten vanaf nul' knop te klikken.

e-mailontwerper-start-design.png

Als je kiest voor 'Starten vanaf nul', zie je nu het standaard design van de klassieke ontwerper. Deze kun je geheel aanpassen naar je eigen wens, door gebruik te maken van de zogenoemde 'Drag & Drop content blokken'. Er zijn negen verschillende soorten content blokken die je kunt gebruiken om jouw e-mail ontwerp mee te bouwen:

 • Tekstblok
 • Afbeelding
 • Knop
 • Video
 • Regeleinde
 • Tussenruimte
 • RSS feed
 • Sociale links
 • HTML

Indien je beschikt over een professional abonnement, zie je ook nog het content blok 'Voorspellende inhoud' staan in het hoofdmenu aan de rechter zijkant.

 

Drag & Drop content blokken

Om de content blokken te gebruiken, klik je op je gekozen content blok bij 'Inhoud' in het hoofdmenu aan de rechter zijkant, en sleep je deze in de gewenste plaats in je e-mail. Terwijl je dit content blok aan het slepen bent naar het template, zul je zien dat er een groene lijn verschijnt met de tekst 'Hier invoegen'. Deze lijn laat zien waar het content blok geplaatst zal worden als je het content blok 'dropt' en je muis los laat (dus niet door te klikken).

 

Een kolom toevoegen

Misschien wil je ook wel een kolom toevoegen aan je e-mail campagne. Dit kun je doen door een nieuw content blok te slepen naar de zijkant van een al bestaand content blok. Beweeg het content blok rond totdat de groene lijn alleen aan de zijkant van het bestaande kolom zichtbaar wordt.

Je kunt het formaat van de kolom aanpassen door te klikken op het content blok en je muis laten zweven over de zijkant, totdat er een zwarte lijn verschijnt die bijvoorbeeld '325 px' weergeeft. Deze twee richtingspijl kun je slepen tot de gewenste breedte van de kolom.

 

Afbeeldingen toevoegen

Om een afbeelding toe te voegen kun je simpelweg het afbeelding content blok 'Drag & Droppen' waar je dat in je e-mail wilt. Klik op het content blok en op het 'Afbeelding' icoontje, zodat je in de 'Content Manager' terecht komt.klassieke-ontwerper-afbeelding-toevoegen.png

De content manager zal alle afbeeldingen weergeven die je op dat moment al hebt geüpload. Je kunt ook een nieuwe afbeelding toevoegen. Dit doe je door op de blauwe 'Bestand toevoegen' knop te klikken.

Om een afbeelding in je campagne te plaatsen, beweeg je over de afbeelding die je wilt gebruiken in de content manager en klik je op 'Selecteer afbeelding'.

klassieke-ontwerper-afbeelding-selecteren.png

Als de afbeelding eenmaal is toegevoegd aan je campagne, heb je de opties om:

 • De plaatsing aan te passen in het content blok, middels de drie uitlijning icoontjes.
 • Het formaat van de afbeelding aan te passen.

Mocht je de afbeelding willen verplaatsen naar een andere plek in je e-mail, kun je dat doen door middel van de 'Drag & Drop' manier. Je sleept het afbeelding blok naar de gewenste plek en laat je muis dan los.

klassieke-ontwerper-afbeelding-aanpassen.png

Om het formaat van je afbeelding aan te passen kun je simpelweg over het afbeelding content blok heen bewegen met je muis en middels het icoontje rechts onderin de afbeelding groter of kleiner slepen.

Let op: Dit zal niet alleen het formaat van de afbeelding aanpassen, maar het gehele content blok. Denk er aan dat deze optie alleen werkt als de afbeelding geschikt is om de breedte van het content blok te vullen.

 

Tekst opmaken

De klassieke ontwerper biedt verschillende opties om tekst op te maken. Dit omvat het aanpassen van de lijnhoogte (ruimte tussen elke lijn), het wijzigen van het lettertype, de grootte en de kleur, marges en opvulling aanpassen en het insluiten van een link.

Wanneer je het 'Tekstblok' content blok hebt aangeklikt, kun je rechts in het hoofdmenu bij 'Opties' de mogelijkheden terugvinden. Je kunt de lijnhoogte aanpassen, marges en opvulling instellen of de achtergrondkleur van het tekstblok wijzigen.

klassieke-ontwerper-tekstblok-aanpassen.png
Om het lettertype aan te passen of om stijl aan je tekst toe te voegen, klik je op het gewenste inhoudsblok en er verschijnt een modale menubalk waar je een ander lettertype kunt toepassen, de lettergrootte en kleur kunt aanpassen en je tekst kunt uitlijnen. In dit menu kun je ook tekst linken en een personalisatie tag invoegen.

klassieke-ontwerper-lettertype-grootte-aanpassen.png

 

Knop toevoegen

Het toevoegen van een knop aan je e-mailcampagne is een geweldige manier om een 'Call to Action' op te laten vallen bij je lezers. Misschien wil je dit gebruiken voor webinar registraties of het downloaden van je PDF bestand met gratis E-book.

Om deze knop toe te voegen, klik je op het knop content blok en sleep deze naar de gewenste plek. Je zult zien dat er automatisch de tijdelijke tekst 'Klik hier' komt te staan. Om de tekst van de knop te wijzigen, klik je op de knop en verwijder je de automatische tekst om je eigen tekst te kunnen typen.

In het menu 'Opties' aan de rechterkant, kun je een link toevoegen die je lezer naar je website navigeert wanneer ze op die knop in je e-mailcampagne klikken. Je kunt ook de achtergrondkleur en het lettertype, de grootte en de kleur aanpassen in het menu.


klassieke-ontwerper-knop-aanpassen.png

 

 

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0