Toestemming vragen blijven mailen mailbestand omtrent AVG / GDPR

Met onderstaand stappenplan zorg je ervoor dat contacten in je mailbestand zelf aan kunnen geven of ze e-mails van jouw bedrijf wel of niet willen blijven ontvangen. Het is een uitgebreid stappenplan waarin wordt uitgelegd op welke manier je een campagne en een automation opstelt.

Stap 1: Maak een nieuwe campagne aan.

Stap 2: Vul hier de gevraagde gegevens in.

Stap 3: Kies voor het sjabloon ”Uit het niets opgebouwd”

Stap 4: Vul hier de juiste gegevens in en klik op ”Ga Verder”

Stap 5: Verwijder de standaard velden die verschijnen. Sleep een button in het formulier en pas hier de tekst in aan. Sleep vervolgens een tekstvak in het formulier. Je ziet dan onderstaande.

Stap 6: Klik op het tekstvak met de tekst ”Klik hier om tekst toe te voegen.”. Er verschijnt een veldje. Klik op ”personaliseer”. Volg nu de stappen in onderstaande afbeelding.

Stap 7: Klik op ”Ok”. Je hoeft de tekst niet aan te passen omdat we bij stap 11 dit tekstvak weer verwijderen.

Stap 8: Selecteer alle tekst en klik op het paperclipje om een link toe te kunnen voegen achter de tekst.

Stap 9: Selecteer de tekst ”%UPDATELINK%, kopieer deze en klik op ”Ok”.

Stap 10: Klik op de button en voer ”%UPDATELINK%” in achter ”Link” of plak de zojuist gekopieerde tekst.

Stap 11: Klik op het tandwieltje naast het tekstvak en klik op ”Verwijder dit”. Customize de e-mail verder zoveel als je zelf wilt. Probeer de lezer te overtuigen door op de button te klikken met creatieve afbeeldingen en tekst.

Stap 12: Klik op ”Opslaan en sluiten”.

Stap 13: Klik op lijsten.

Stap 14: Klik op ”Beheer velden”.

Stap 15: Klik op ”Nieuw aangepast veld”.

Stap 16: Klik het veld met ”Check box(en) aan en vervolgens op ”Volgende”.

Stap 17: Vul hier de gewenste veldopties in en klik op ”Toevoegen”.

Stap 18: Klik op ”Lijsten”.

Stap 19: Kies de lijst aan waar naar je de mailing gaat versturen en klik op het pijltje. Vervolgens kies je in het drop-down menu ”Geavanceerde instellingen”.

Stap 20: Klik op ”Openbare pagina’s” en vervolgens op de blauwe button ”Wijzig” naast ”Updates van inschrijvingen”.

Stap 21: Het overzicht wat je nu ziet is wat degene ziet die in de e-mail op de button klikt. Voeg het reeds aangemaakte onderdeel toe door hierop te klikken.

Stap 22: Als men op de button door heeft geklikt krijgen ze het volgende te zien. Hierin kunnen ze aangeven of ze e-mailverkeer van jouw bedrijf willen blijven ontvangen.

Stap 23: Klik op opslaan.

Stap 24: Klik op ”Automatiseringen”. We gaan nu instellen wat er gebeurt wanneer iemand één van de opties in bovenstaand formulier selecteert.

Stap 25: Kies voor een nieuwe automatisering.

Stap 26: De automation dient vanaf het begin opgebouwd te worden. Klik dus op ”Begin van af het begin” en vervolgens op de groene button ”Ga verder”.

Stap 27: We gaan een trigger toevoegen. We kiezen hier voor ”Veldveranderingen”.

Stap 28: Vul in het nieuwe venster dat verschijnt onderstaande waarden in en klik op ”Voeg een start toe”.

Stap 29: Klik op ”Voorwaarden en werkstroom” en vervolgens op ”Als / Anders”.

Stap 30: We kiezen hoe we de automation willen splitsen en klikken op ”Ok”.

Stap 31: We gaan een tag toevoegen voor het eerste deel van de splitsing: iemand is akkoord met het feit dat jouw bedrijf hem of haar mag blijven mailen.

Stap 32: De tag dient een naam te krijgen. Geef de tag bijvoorbeeld de naam ”AVG toestemming”.

Stap 33: De automation ziet er nu als volgt uit.

Stap 34: We dienen nog de automatische serie af te sluiten. Dit doen we door op het plusje onder de blauwe tag te klikken en te kiezen voor ”Eindig deze automatische serie”. De automation ziet er als volgt uit.

Stap 35: Het ”akkoord” gedeelte van de automation is afgerond. Nu het ”niet akkoord” deel van de automation. Voeg ook hier een tag toe.

Stap 36: De tag dient een naam te krijgen. Geef de tag bijvoorbeeld de naam ”AVG geen toestemming”.

Stap 37: Als iemand geen akkoord geeft dient diegene uitgeschreven te worden. Kies voor de optie ”Uitschrijven”.

Stap 38: In onze demo-account heb ik één lijst aangemaakt. Binnen je eigen MailBlue-omgeving heb je er waarschijnlijk meer. Kies voor ”Alle lijsten” en klik vervolgens op ”Opslaan”.

Stap 39: Geef de automation een naam. Bijvoorbeeld ”AVG toestemming”.

Stap 40: Zet de automation op actief.

Stap 41: De campagne is gereed voor verzending. Klik op campagnes en klik de mailing aan die we in dit stappenplan hebben gemaakt.

Stap 42: Controleer, zoals altijd, of alle gegevens kloppen alvorens je op ”Verzend nu” klikt.

Stap 43: Klik op ”Verstuur de campagne nu” als je zeker bent dat je hem wilt verzenden.

Stap 44: De ontvanger krijgt de volgende e-mail in zijn mailbox.

Stap 45: Hij of zij klikt op de button en ziet onderstaande. Hier kan de persoon ervoor kiezen om akkoord of niet akkoord te gaan.

Stap 46: In dit stappenplan gaan we akkoord.

Stap 47: Wanneer de persoon op ”Bijwerken” klikt wordt de volgende melding getoond.

Stap 48: Om te controleren of alles juist is ingesteld klik je op een contactpersoon die zijn voorkeuren heeft bijgewerkt.